• شناسه خبر : 33688
  • تاریخ انتشار : 25 مرداد 1399 - 12:13

ماسک به عنوان حائل مرگ و زندگی در سایه بی‌توجهی‌های مردم به ویژه ساکنین مناطق دورافتاده و حاشیه‌نشین اردبیلی آنچنان مورد استقبال قرار نگرفته و این امر اردبیل را همچنان در وضعیت قرمز قرار داده است.

ماسک آلودگی

از زمان شیوع کرونا توصیه سازمان بهداشت جهانی و متولیان امر بهداشت و درمان در کشور برای استفاده از ماسک به عنوان یک لایه حفاظتی در مقابل پیشگیری از ابتلا و انتشار این بیماری بدیهی است، اما علی‌رغم گذشت چندین ماه از شیوع این ویروس هنوز فرهنگ استفاده از ماسک در استان اردبیل آن طور که باید جا نیفتاده است.

تشویق شهروندان برای استفاده از ماسک با تدوین برنامه‌های مدون طبق خواسته سازمان بهداشتی از همان آغاز پیک نخست کرونا علی‌رغم کمبود ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده در استان اردبیل هم شکل گرفت و مردم نیز با حساسیت تمام رعایت موارد بهداشتی و استفاده از ماسک را مورد توجه قرار داده‌ بودند. اما با ورود موج دوم اپیدمی این ویروس و تولید روزانه هزاران ماسک در استان آن طور که پیداست برخی از مردم به خصوص افراد ساکن در مناطق دورافتاده و حاشیه‌نشین دیگر برای استفاده از ماسک آنچنان رغبتی ندارند.

هرچند که تاکید شده  هر کسی از خانه بیرون می‌آید باید ماسک داشته باشد، اما ظاهرا واقعیت چیز دیگر را نشان می‌دهد و طبق مشاهده‌های عینی خبرنگار تسنیم به خصوص در مناطق حاشیه شهر اردبیل و روستاها استفاده از ماسک آن طور که باید به چشم نمی‌خورد و مردم بدون رعایت فاصله اجتماعی و ماسک در جلوی معابر و مغازه‌ها حضور می‌یابند و تجمع‌ها و دورهمی‌ها در این مناطق بسیار به چشم می‌خورد.

استفاده از ماسک برای قطع انتقال زنجیره ویروس کرونا با توجه به عادی شدن وضعیت کسب و کارها و اصناف بسیار حائز اهمیت است و متأسفانه بی‌اهمیتی به این مسئله در شهرهایی با وضعیت زرد و سفید شرایط را به حالت بحرانی و قرمز رسانده است.

در حالی که طبق گفته‌های مسئولین کمبودی در تولید و عرضه انواع ماسک‌ها در استان وجود ندارد اما فرهنگ استفاده از آن به عنوان یک برنامه روزانه آن طور که باید و شاید به خصوص در مناطق پایین دست شهرها فرهنگ‌سازی نشده است که باید در این زمینه از ظرفیت‌های سازمان‌های فرهنگی و سمن‌ها استفاده شود.

راه‌اندازی پویش‌های مختلفی همچون همه-ماسک-می‌زنیم، من-ماسک-می‌زنم و امثال این موارد با همکاری سمن‌ها و رسانه‌ها توانسته خروجی‌های مثبتی داشته باشد اما این امر در بین برخی افراد به دلیل آگاهی و اطلاع کم از اهمیت موضوع مورد بی‌توجهی و غفلت قرار گرفته است که در این راستا نیز باید چاره‌ای اندیشیده شود.

دانشجویان اردبیلی در راستای فرهنگ استفاده از ماسک جهادی‌ عمل می‌کنند

حمید دلداده مقدم  معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل نیز در این باره در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل اظهار داشت: در حال حاضر از زمان شیوع کرونا تاکنون در استان بسیاری از دانشجویان دانشگاه آزاد در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها فعالیت داشته و فرهنگ استفاده از ماسک را در بین مردم ترویج می‌دهند.

وی با اشاره به این که استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها در راستای مقابله در برابر ویروس کرونا حائز اهمیت است بیان کرد: در این زمینه دانشگاه آزاد اردبیل از آغاز پیک نخست فعالیت خود را در مدیریت و کنترل این بیماری شروع کردند.

دلداده‌مقدم تصریح کرد: در راستای چگونگی استفاده از محلول‌های ضدعفونی‌کننده و ارائه خدمت‌های مطلوب به دانشجویان و مراجعه‌کنندگان به دانشگاه علوم پزشکی نیز برنامه‌ریزی‌های لازم انجام یافته و در فضای دانشگاه‌ها و خوابگاه‌ها برای دانشجویان کارورز استفاده از ماسک به یک امر بدیهی مبدل شده است.

وی اظهار کرد: در حال حاضر ۷۰ هزار عدد ماسک N95 ماهانه در اردبیل تولید می‌شود که خوشبختانه این میزان مازاد نیاز مصرفی خانوارهای اردبیلی است و هیچ کمبودی در ارائه ماسک به هم‌استانی‌ها وجود ندارد و در راستای فرهنگ‌سازی در بین مردم نیز دانشگاه آزاد اردبیل برنامه‌های اساسی پیش‌بینی کرده است.

کمبودی در تولید ماسک در استان نداریم

در این باره حبیب ابراهیم پور، رئیس پارک علم و فناوری استان اردبیل در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل اظهار داشت: خوشبختانه کمبودی در تولید ماسک در استان نداریم و هم‌اکنون این استان به قطب تولید ماسک تبدیل شده است به طوری که ۵ واحد فناور مشغول به تولید انواع ماسک در استان هستند.

وی با اشاره به این که ۱۰ هزار ماسک در استان اردبیل به طور روزانه تولید می‌شود بیان کرد: در راستای صادرات این محصول نیز به کشورهایی همچون ترکیه، عراق، استرالیا، مالزی و آذربایجان نیز برنامه‌ریزی‌های لازم انجام یافته است.

ابراهیم‌پور تصریح کرد: شرکت‌های فناور اردبیل در راستای تولید انواع ماسک پیشتاز هستند و استفاده از دستگاه‌های تولید ماسک این واحدها در برخی از استان‌های دیگر کشور نیز در حال انجام است.

جای نگرانی در تولید ماسک و عرضه به بازار وجود ندارد

چندی اخیر رامین صادقی رئیس سازمان صمت استان اردبیل نیز در گفت‌وگو با رسانه‌ها این چنین اظهار کرده بود: با توجه به این که استفاده از ماسک اجباری است به همین منظور فعالیت کارخانه‌های تولید ماسک از اسفند سال گذشته در استان اردبیل آغاز شده و در حال حاضر ظرفیت تولید ماسک سه لایه صنعتی ۱۵ هزار عدد در روز و ماسک N95 نیز به همین میزان است.

وی با اشاره به این که جای نگرانی در تولید ماسک و عرضه به بازار وجود ندارد گفت: روزانه بیش از ۶۵ هزار ماسک صنعتی، نیمه‌صنعتی و N95 تولید و روانه بازار می‌شود و به هیچ عنوان مسئله افزایش قیمت ماسک در استان مطرح نیست.

استفاده از هر نوع ماسک برای مقابله با کرونا لازم و اجباری است

در این باره یکی از کارکنان داروخانه‌های اردبیل در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل اظهار داشت: استفاده از هر نوع ماسک برای مقابله با کرونا لازم و اجباری است و هر فردی که به داروخانه مراجعه می‌کند ما اطلاع‌رسانی‌های لازم را به او در ارتباط با اهمیت استفاده از ماسک می‌دهیم.

م.فیضی افزود: متأسفانه به دلیل گرم بودن هوا برخی استفاده از ماسک را برای خود غیرقابل تحمل می‌دانند و به همین منظور استفاده از ماسک طبی را در فصل‌های گرم سال به مردم توصیه می‌کنیم و از مردم انتظار داریم به موارد بهداشتی اهمیت دهند.

وی ادامه داد: یکی از موارد حائز اهمیت در این زمینه رهاسازی ماسک در سطح شهر و معابر است که این موضوع در صورت بی‌توجهی بسیار نگران‌کننده بوده و می‌تواند شیوع این ویروس را تسریع کند که انتظار داریم در امحاسازی ماسک مردم نهایت حساسیت را داشته باشند.

به نظر می‌رسد اهدای ماسک رایگان، لوازم بهداشتی و مواد ضدعفونی کننده در مناطق محروم و حاشیه‌نشین استان اردبیل ماسک بی‌توجهی را از چهره آنان بزداید و این امر آغازی برای یک فرهنگ‌سازی مناسب در بین مردم این مناطق برای استفاده از ماسک و رعایت پروتکل‌های بهداشتی باشد.

همانطور که زیرساخت‌های تولید و عرضه انواع ماسک‌ها و مواد ضدعفونی‌کننده در استان اردبیل شکل گرفته به همان اندازه فرهنگ استفاده از آن نیز در بین مردم حائز اهمیت است و در این زمینه نیازمند تدوین برنامه‌های اساسی و مدون و استفاده از ظرفیت متولیان مربوطه در این زمینه هستیم.

اهمیت به این موضوع در عین سادگی یک امر اجباری و ضروری برای حفظ سلامتی جان خود و دیگران است و برای قطع زنجیره انتقال ویروس کووید – ۱۹ استفاده از ماسک باید به یک امر نهادینه‌ و فراگیر مبدل شود.

گزارش از زهرا رضازاده



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

up