• شناسه خبر : 62290
  • تاریخ انتشار : 28 دی 1400 - 03:29

موسیقی لری از سبک های موسیقی در ایران می باشد.

موسیقی لری از سبک های موسیقی در ایران می باشد که یک سبک محلی و فولکلور است. لرها از قوم های قدیمی ایران می باشند و تفاوت های زیادی با قوم کرد دارند و برخلاف تصور برخی مردم قوم لر جزئی از قوم کرد نمی باشد. البته می توان گفت که زبان لری خرم آبادی کمی تحت تاثیر زبان کردی قرار گرفته است. لرستان، چهارمحال و بختیاری، شرق و شمال خوزستان، ایلام، کهکیلویه و بویر احمد و همدان از شهرهای لر نشین کشورمان می باشند. لرها گویش های مختلفی چون بختیاری، خرم آبادی، بروجردی، بویر احمدی، بالا گریوه ای، نهاوندی و بهمئی دارند.

لرستان قدمتی چند صد ساله دارد و مهد هنر ایران می باشد. به نوشته سایت دانلود آهنگ جدید موزیک ویدئو لرستان در زمینه موسیقی پیشینه قدیمی ای دارد و قدمت موسیقی لری به هزاره چهارم پیش از میلاد می رسد. همچنین در زمان ساسانیان موسیقی   جایگاه ویژه ای داشته است و بر روی ظروف نقره طرح هایی از ساز های موسیقی مانند شیپور و تنبور حک می کردند. همچنین رقص و پایکوبی در مراسم ها امری جدایی ناپذیر بوده است.

موسیقی لری

موسیقی لری از دو بخش موسیقی آوازی و موسیقی سازی تشکیل شده است. موسیقی آوازی از حیث ترانه به طور مجزا از ۷ بخش تشکیل شده است.

 

image 1642431005
موسیقی و ترانه های غنایی و عاشقانه

این نوع موسیقی شامل ترانه و آهنگ هایی در وصال و یا فراق یار می باشد. ترانه های هی لو، بینا بینا، کیودار یا نغمه های شیرین و خسرو، ساری خوانی، میربگی (میرونه) از موسیقی های غنایی و عاشقانه می باشد.

موسیقی و ترانه های حماسی و رزمی

در این نوع موسیقی در مورد جنگاوری های مردم ایل سخن به میان است. جنگ لرو و دایه دایه از موسیقی های حماسی و رزمی می باشد. همچنین موسیقی های بدون کلامی چون جنگه را، سوارهو و نقاره از این سبک موسیقی پیروی می کنند.

موسیقی و ترانه های عزاداری و سوگواری

همانطور که از نام آن پیداست برای عزاداری ها و مراسم های سوگواری استفاده می شود و جنبه آیینی دارد.

موسیقی و ترانه های فصول مختلف سال

از جمله موسیقی ها و ترانه های مختلف سال می توان به برزه کوهی، ماله ژیری و کوچ بارو اشاره کرد.

موسیقی و ترانه های کار

در هنگام کار برای سرعت عمل بیشتر و راحتی در کار در بین مردان و زنان ایلاتی به طور دسته جمعی یا تک خوانده می شود. گل درو، هوله، مشک زنی، شیر دوشی و چوپانی از موسیقی ها و ترانه های کار می باشند.

موسیقی و ترانه های طنز

موسیقی طنز به صورت فی البداهه خوانده می شود و با نمایش حرکات طنزآلود به محبوبیت آن می افزایند.

موسیقی و ترانه های مذهبی و عرفانی

در این موسیقی از موضوعات عرفانی و مذهبی استفاده می شود و می توان به ضامن آهو، سرای خاموشان و دوازده کلام یاری اشاره کرد.

موسیقی لری

این ۷ بخش بدون هیچ سازی خوانده می شوند و بیشتر به طریقه آواز و ترانه ها اهمییت داده می شود.

برعکس موسیقی آوازی در موسیقی سازی از سازهای مخصوصی استفاده می شود. ساز کمانچه در موسیقی لری با دیگر سازهای اقوام مختلف متفاوت می باشد. در ادامه به چند نمونه از سازهای موسیقی لری خواهیم پرداخت.

سرنا: سرنا به معنای کرنا (بوق و کرنا) می باشد و یک ساز بادی است. این ساز جنسی از چوب دارد و پیشینه آن به ایران باستان برمی گردد.

دهل: دهل از ساز های کوبه ای می باشد. دهل یک طبل بزرگ دو رویه می باشد که از پوست گاو برای رویه آن استفاده شده است.

کمانچه: کمانچه یا تال از سازهای ایرانی است که کمانچه لری با دیگر کمانچه ها متفاوت است. به این صورت که تعداد سیم ها و کاسیه ساز ها آن را از کمانچه های سنتی متفاوت کرده است‌.

تنبک: تنبک یا تمبک در دسته سازهای کوبه ای قرار دارد و جنس آن از پوست گاو می باشد.

تنبور: تنبور ساز زهی می باشد که سیم هایش از دسته ای بلند و کاسه ای رد شده است. ساز تنبور را با انگشتان به صدا می آورند.

موسیقی لری بختیاری :موسیقی بختیاری به موسیقی لری بسیار نزدیک است و تفکیک این دو نوع موسیقی بسیار سخت است. موسیقی بختیار از دو موسیقی سازی و موسیقی آوازی تشکیل می شود و بیشتر در چهار محال و بختیاری تا خوزستان و منطقه موگویی رواج دارد.

موسیقی بختیاری به دلیل ساختار و فرم اصلی خود بسیار مورد استقبال قرار می گیرد و جزو اصلی ترین موسیقی های ایرانی می باشد‌.شما می توانید در سایت موزیک ویدئو به دانلود آهنگ لری جدید غمگین و شاد بپردازید.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

up