• شناسه خبر : 64101
  • تاریخ انتشار : 22 اسفند 1401 - 09:42

مردم ایران همه ساله در آستانه سال نو با رسوم و آیین‌های مختلفی به پیشواز سال جدید می‌روند که آیین چهارشنبه سوری از جمله آنهاست.

چهارشنبه سوری

به گزار شهرخوان، ایرانیان صد‌ها قرن است که درآخرین شب چهارشنبه هر سال با برپایی مراسمی، دور هم جمع شده به شادی و سرور می‌پردازند.

(این مراسم معمولاً با آتش افروزی و پریدن از روی آن به منظور دفع بلا، سوزاندن غم‌ها و برآورده شدن آرزو‌ها و همراه با رسوم دیگر مثل اسپند دود کردن، کوزه شکستن، آجیل خوردن، فال گوش ایستادن و … اجرا می‌گردد.)

چهارشنبه آخر سال از زمانهاي قديم در اردبيل به « گل چهارشنبه » مرسوم است زيرا همه خانه ها در اين روز مثل گل پاكيزه شده و بر خلاف چهارشنبه قبل از آن كه به « كول چهارشنبه » يعني چهارشنبه خاكستري موسوم است زيبا و دلنشين مي باشد .

بردن هدايايي از سوي خانواده طي مراسم خاصي به خانه دختران شوهر رفته همراه با غذاي مخصوص و در سيني تزئين كرده با روپوشي از پارچه هاي رنگين « قورشاق     آتماق » يا دستمال انداختن از روشنايي يا پنجره همسايه و اقوام توسط جوانان بويژه جواناني كه علاقمند به دختر آن خانواده باشد و تعبير جواب مثبت يا منفي خود را پس از آنچه كه بردستمال وي بسته اند .

گوش دادن به صحبت رهگذران و ساكنان همسايه با نيت قبلي و تاكيد سالخوردگان به اهل خانه كه در اين شب حرفهاي بد بين اهل خانواده ردو بدل نشود تا مبادا در زندگي شنونده تاثير منفي داشته باشد .

پريدن از روي آتش براي دفع شر و بلا و برآوردن ها آرزوها تزئين تخم مرغ با پوست پياز / و دهها رسم و آئين ديگر از جمله رسوم زيبايي است كه ساليان سال است توسط نياكان ما انجام شده و برخي از آن هنوز هم پايدار است .

يافته هاي پژوهشي نشان مي دهد اگر چه چهارشنبه آخر سال در دين و مذهب ما ريشه نداشته است اما بعنوان حافظه تاريخي با منش و اخلاق و خرد نياكان ما در آميخته است و در همه آنها اعتقاد به پروردگار ، اميد به زندگي و نبرد با  اهريمنان حک شده است.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

up