- شناسه خبر : 68944
- تاریخ انتشار : 14 آبان 1401 - 03:48
معضل سگ های ولگرد انگار حل شدنی نیست هر چند اقداماتی برای رفع این مشکل صورت گرفته، اما عملا کمکی به حل این مسله نکرده است چرا که طی یکی دو سال گذشته تعداد آنان افزایش چشمگیری داشته و آنها را میتوان در تمام نقاط شهر دید.
حضور و جولان سگ های ولگرد در خیابانها و معابر شهر، علاوه بر اینکه آرامش را از شهروندان سلب میکند؛ هزینه های هنگفتی هم برای نظام سلامت دارد. همین امر باعث شده تا موضوع ساماندهی سگ ها یک خواسته و مطالبه جدی مردمی باشد.
زندگی شهری الزامات و شرایط خود را دارد. به طور طبیعی انتظار میرود در شهرها به عنوان مراکز پرتراکم شهری حیواناتی مانند سگ کمتر در معابر و خیابانها دیده شود با این حال سگهای ولگرد در معابر و خیابانهای شهر اردبیل بویژه در مناطق حاشیهای شهر همچنان جولان میدهند.
مواجهه با این حیوانات در ساعاتی که خیابانها و معابر خلوتتر است، برای شهروندان نگران کننده است. نکته قابل تامل اینکه در این ایام علاوه بر شهروندان بزرگسال بعضا دانشآموزانی هم که در ساعات اولیه روز و یا حتی در ساعات غروب بین مدرسه و منزل تردد می کنند در معرض حیوان گزیدگی قرار دارند.
در همین زمینه معاون فنی مرکز بهداشت استان اردبیل از ثبت سه هزار و ۸۲۴ مورد حیوان گزیدگی از ابتدای سال جاری تاکنون در استان خبر داد و گفت: تعداد پنج هزار و ۲۵۱ مورد حیوان گزیدگی در سال گذشته و پنج هزار و ۱۶۷ مورد نیز در سال ۹۹ ثبت شده است.
حسین شریفی اظهار کرد: این آمار بالای موارد حیوان گزیدگی علاوه بر اینکه تهدید سلامت عمومی جامعه را در پی دارد، هزینه هنگفتی بر نظام سلامت استان و کشور تحمیل میکند.
از سال 1393 هاری انسانی و فوتی ناشی از آن نداشته ایم
شریفی یادآورشد: با وجود آمار بالای موارد حیوان گزیدگی استان در مقایسه با میانگین کشوری ، خوشبختانه با فعالیت شبانهروزی مراکز ۱۷ گانه درمان و پیشگیری هاری و مراجعه بهموقع افراد حیوان گزیده از سال ۹۳ تاکنون موردی از هاری انسانی و فوت ناشی از آن در جمعیت استان مشاهده نشده است.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اردبیل در خصوص رعایت نکات بهداشتی در حین بروز حیوان گزیدگی اظهار کرد: در صورت بروز حیوان گزیدگی زخم ناشی از آن باید بلافاصله با آب و صابون به مدت ۲۰ دقیقه (برای هر زخم ) شست و شو داده و با بتادین یا الکل طبی ضدعفونی شود.
وی مراجعه فوری به یکی ازمراکز درمان پیشگیری هاری و حیوان گزیدگی و ادامه مراجعات تا تکمیل دوره واکسیناسیون را ضروری دانست و گفت: برای زخم های ناشی از حیوان گزیدگی پانسمان و بخیه توصیه نشده و احتمال بروز هاری انسانی با بخیه و پانسمان زخم افزایش مییابد.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اردبیل با بیان اینکه کلیه خدمات ارائه شده در مراکز پیشگیری درمان هاری و حیوان گزیدگی رایگان است، از فعالیت یک مرکز در سرعین، سه مرکز در بیله سوار، سه مرکز در گرمی، ۲ مرکز در پارس آباد ،۲ مرکز در نیر، ۲ مرکز در مشگینشهر، ۲ مرکز در نمین، یک مرکز در کوثر و یک مرکز در اردبیل خبر داد.
در برخورد با سگ های ولگرد چه باید کرد؟
شریفی با بیان اینکه اکثریت قریب به اتفاق موارد حیوان گزیدگی در استان ناشی از گزش سگ می باشد، اظهار کرد: هرگز سگها را با جیغ زدن و دویدن از مقابل آنها تحریک نکنید.
وی اضافه کرد: از نگهداری سگ در منزل خودداری کرده و در صورت لزوم نگهداری آن را قلاده زده و از رها سازی بدون کنترل آن خودداری کنید.
معاون فنی مرکز بهداشت استان تصریح کرد: از پرتاب سنگ و اشیاء به طرف سگها خودداری کرده و هرگز به سگی که زمین میخورد و آب از دهانش جاری می شود و صدای پارس خشن دارد نزدیک نشوید.
وی بیان کرد: سگی را که در حال خواب است و یا در حال غذا خوردن و یا مراقبت از بچههای خود است، مورد آزار و اذیت قرار ندهید.
آخرین توصیه شریفی به شهروندان در هنگام مواجهه با سگ این است که هنگامی که یک سگ غریبه به شما نزدیک میشود، ندوید و بیحرکت بمانید.
گذشته از این راهکارها به نظر میرسد بهترین راهکار مواجهه با افزایش بیرویه سگهای ولگرد، ایجاد مناطق حفاظتی گسترده با امکانات آب شرب و تهیه غذا برای این جانداران از جانب شهرداری است.
در واقع نباید شرایط به نحوی باشد که آسانترین راه برای کنترل جمعیت حیوانات، محدود به کشتن آنها باشد؛ اقدام به کشتن حیوانات از لحاظ اخلاقی به هیچوجه مورد تایید جامعه پزشکان نیست، زیرا همه مخلوقات به یک اندازه حق حیات دارند.
جمع آوری هزار قلاده سگ در هفت ماه سال جاری
در این بین شهرداری موظف است با اعمال هزینههای مربوطه، اقدام به واکسیناسیون، انگلتراپی و تخصیص مناطق حفاظتی حصارکشیده برای این حیوانات کند تا عقیمسازی هم باعث کنترل جمعیت آنها شود و هم سایر گونههای جانوری را از خطر انقراض مصون بدارد.
در همین زمینه بهزاد اسدی رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اردبیل از جمعآوری و عقیم سازی بیش از هزار قلاده سگ ولگرد در هفت ماه امسال خبر داد
وی افزود: سامانه ۱۳۷ بهصورت روزانه آماده دریافت گزارشهای مردمی در خصوص جمعآوری و ساماندهی سگهای بلاصاحب است.
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اردبیل با اشاره به اینکه نمیتوان در برابر تهدید سلامت و امنیت شهروندان بیتفاوت ماند، ادامه داد: این روزها افزایش جمعیت سگهای ولگرد و آسیبهایی که به شهروندان بهویژه کودکان وارد میشود، به یک معضل اجتماعی تبدیل شده که نسبت به رفع آن اقدام خواهیم کرد.
اسدی تصریح کرد: طبق دستورالعمل اجرایی کنترل جمعیت سگهای بلاصاحب، این سگها پس از جمعآوری به پناهگاهی که توسط شهرداری تجهیز شده، منتقل و پس از واکسیناسیون و انگلزدایی آماده عقیمسازی میشوند.
وی خاطرنشان کرد: سگهای بلاصاحب پس از عقیمسازی، پلاککوبی و در نهایت رهاسازی میشوند.
به گفته رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اردبیل، در حال حاضر حدود ۶۰ قلاده سگ بلاصاحب با سنین مختلف در محل پناهگاه در انتظار عقیمسازی هستند.