- شناسه خبر : 72643
- تاریخ انتشار : 10 خرداد 1402 - 01:37
ارتباط دوستانه در زنان و مردان از جنبه روانشناختی تفاوتهایی دارد و علاوه بر رشد فردی و احساس تعلق باعث کاهش استرس هم میشود.
نویسنده: دکتر مهدی سودآوری | روان شناس و مدرس دانشگاه
دوست و دوستی یکی از عوامل مهم در سلامت روان است. دوستان شبکه حمایت اجتماعی برای فرد ایجاد میکنند که میتواند در زمان مشکلات باعث کاهش حس تنهایی و کمک به افزایش تابآوری شود. نیاز مردها به داشتن دوست صمیمی تاثیرات زیادی روی سلامت جسمی و روانی آنها میگذارد. اما برخی دلایل باعث میشود تا آنها کمتر به این مقوله مهم توجه کنند.
در ادامه، درباره چرایی نیاز مردها به دوست صمیمی و مزیتهای آن خواهیم گفت. همچنین این که چرا مردها برخلاف زنها، در حفظ دوستیها کمتر موفق هستند؟
کمبود عاطفه در دوستیهای مردانه
ساختن رابطه دوستانه، کاری زمان بر و انرژیبر است. برای ایجاد یک دوستی نزدیک باید به خود اجازه آسیب پذیری داد. یعنی حداقل بخشی از خود واقعیمان را بدون نقابهای روزمره به طرف مقابل نشان بدهیم، اما متاسفانه طبق کلیشههای جنسیتی که مرد نباید احساسات خود را بروز بدهد، مرد باید محکم باشد، مرد گریه نمیکند و … معمولا در دوستیهای مردانه چیزی به عنوان تبادل عاطفی وجود ندارد. مردان صرفا برای انجام یک فعالیت مثل کوهنوردی، بازی کردن و … دور هم جمع میشوند و در طول فرایند آن فعالیت، صرفا درباره موضوعات بیرونی مثل فوتبال، اقتصاد یا سیاست و … صحبت میکنند.
تفاوتهای دوستیهای مردانه با زنانه
مردان بیشتر از زنان هوای دوستان خود را دارند، اما در قالب یک لطف، نه حمایت عاطفی. شما میتوانید از رفیق خود بخواهید که کاری را برای شما انجام دهد، اما معمولا با او درددل نمیکنید. شکل دوستیهای مردانه با زنانه متفاوت است، ممکن است ماهها از هم بیخبر باشند ،ولی در زمان احتیاج به هم تلفن کنند و انجام کاری را از هم بخواهند. برخلاف زنان که دوستیهایشان بر پایه تبادل عاطفی، درددل و صرف وقت برای صحبت کردن با هم استوار است.
سایه برچسب رفیق بازی بر مردان
نکته بعدی مفهوم رفیق بازی است. دوستیهای مردانه بیشتر از زنانه با برچسب رفیق بازی طبقهبندی میشود. مثلا کمتر از اصطلاح رفیقباز برای زنان نسبت به مردها استفاده میشود و بار منفی آن برای مردها به خصوص اگر متاهل باشند، بیشتر است. گویا وقت گذاشتن برای دوستان توسط مردها، کاری منفی و مذموم است یا گویی اگر مردان دور هم جمع شوند، حتما خلافی شکل خواهد گرفت.
عاقبت نگه داشتن مشکلات در درون خود
طبق نتایج پژوهشهای متعدد ،یکی از دلایلی که مردان میانگین طول عمر کمتری از زنان دارند، نبود شبکه حمایت اجتماعی است. مردان دردها و مشکلات را درون خود میریزند که درنهایت به سکته و مرگ ختم میشود.
نیاز مغفول مردها به شبکههای حمایتی
از جنبه روان شناختی، ارتباطهای اجتماعی نقش شبکههای حمایتی را دارند که در مواقع نیاز و بحران میتوانیم روی آنها حساب کنیم و این مسئله در مردها مورد غفلت واقع شده است. همدردی و گوش دادن به صحبتهای اطرافیان و دوستان مشکلات را رفع نمیکند، اما حس تنها نبودن و حامی داشتن را به انسان میدهد. در نتیجه رویارویی با مشکلات بسیار راحتتر خواهد شد تا زمانی که حس کنیم به تنهایی باید از پس مشکلات بر بیاییم. بنابراین برای افزایش سلامت ذهنی و روانی خود، روابط با دوستان صمیمی را امتحان کنید.
از احساس تنهایی کمتر تا رشد فردی و احساس تعلق
داشتن دوستان صمیمی کمک میکند تا فرد دچار انزوای اجتماعی نشود و احساس تنهایی کمتری داشته باشد. علاوه بر آن، کاهش استرس و رشد عاطفی هم مزیت دیگر داشتن دوست صمیمی است. اگر میخواهید شاهد تغییرات مثبت در زندگی خود باشید و عادتی را ترک کنید دوستان صمیمی میتوانند به شما در ایجاد و حفظ عادتهای سالم کمک کنند. ایجاد و حفظ روابط صمیمی به تقویت احساس تعلق در افراد هم کمک میکند. همه ما دوست داریم حس کنیم که برای دیگران اهمیت داریم و این که زندگی ما دارای هدف است. در واقع طبق سلسله مراتب نیازهای «آبراهام مزلو» بعد از نیازهای اساسی (مانند غذا و مسکن) و نیاز به امنیت، نیاز به احساس تعلق در جایگاه سوم قرار گرفته است.
دیدگاه آسیبرسان و ناکارآمد مردها
حلقه دوستان و داشتن ارتباط دوستانه برای سلامت روان مردها بسیار مهم است. متاسفانه مردان بسیار کمتر از زنان مهارتهای ارتباطی، بیان احساسات، درددل کردن و خودمراقبتی را آموختهاند. بیشتر خانم ها همیشه به فکر پوست و سلامت خود هستند، اما بیشتر مردان حتی استفاده از کرم ضدآفتاب را نوعی نقض مردانگی خود میدانند. حال با این دیدگاه آسیبرسان، چطور انتظار داریم که مردان توان برقراری ارتباط عاطفی کارآمد را داشته باشند؟