- شناسه خبر : 75350
- تاریخ انتشار : 06 خرداد 1403 - 12:11
طبق آخرین تحقیقات حتی یک یا دو ساعت کمبود خواب هم میتواند تاثیر قابل توجهی بر احساسات شما بگذارد.
دانشمندان در تجزیه و تحلیل دادههای ۵۰ سال اخیر دریافتند که حتی یک یا دو ساعت کمبود خواب هم میتواند تاثیر قابل توجهی بر احساسات شما بگذارد. همه خیلی خوب میدانید که کمبود خواب نه تنها شما را بیرمق میکند، بلکه میتواند تاثیرات فیزیکی مضری بر بدن داشته باشد.به گزارش «یورونیوز»، یک مطالعه جدید نشان میدهد که بیخوابیها و دیرخوابیدنهای شبانه آثار بدتری هم دارند و میزان شادی شما را کاهش و خطر اضطراب را در افراد افزایش میدهند.
ترکیب ۵۰ سال مطالعه
محققان با تجزیه و تحلیل بیش از ۵۰ سال تحقیق درباره محرومیت از خواب کافی و تاثیرات آن بر خلقوخوی افراد، توانستند تاثیرات روانی آن را بر روی «افراد عمدتاً محروم از خواب» اندازهگیری کنند. این محققان برای پیشبرد هدف خود سراغ یافتههای ۱۵۴ مطالعه دیگر رفتند که در پنج دهه گذشته انجام شده است و همگی آنها را مورد تجزیه و تحلیل خود قرار دادند. در این ۱۵۴ مطالعه در مجموع بیش از ۵ هزار شرکتکننده که خواب آنها برای یک یا چند شب مختل شده بود، مورد مطالعه قرار گرفته بودند. با این توضیح که برخی از این افراد شبها برای مدت طولانیتری بیدار مانده بودند و برخی دیگر صرفا کمتر از حد معمول همیشگی خوابیده بودند. این مطالعات دستکم یک متغیر مرتبط با احساسات فردی را بعد از هر اختلال خواب اندازهگیری و شرکتکنندگان خلق و خوی خود را گزارش کردند و به محرکهای عاطفی پاسخ دادند. علاوه بر این علایم افسردگی و اضطراب هم در بین آنها اندازهگیری شد.
رابطه اضطراب و غم با کمخوابی
دکتر کارا پالمر، سرپرست این تیم تحقیقاتی از دانشگاه ایالتی مونتانا گفت: «تعیین کمیت تاثیرات کمخوابی بر احساسات افراد برای ارتقای سلامت روانی جامعه حیاتی است». این مطالعه جامعترین تلفیق تحقیقات تجربی خواب و احساسات را تا به امروز نشان میدهد و شواهد متقنی ارائه می کند که ساعات طولانی از بیدارخوابی شبانه، کمشدن مدت خواب و بیداریهای شبانه بر عملکرد عاطفی انسان تاثیر منفی میگذارد». پالمر افزود که این آثار منفی «حتی در یک بازه زمانی کوتاه از کمخوابی» مثل بیدار ماندن یک یا دو ساعت دیرتر از حد معمول هم آثار خود را بروز میدهد. وی گفت: «ما این را هم فهمیدیم که از دست دادن خواب باعث افزایش علایم اضطراب و کندی در پاسخ به محرکهای عاطفی میشود». محققان دریافتند کمخوابی منجر به کاهش احساسات مثبت از جمله شادی و حس رضایت میشود. این اختلالات خواب همچنین علایم اضطراب مانند ضربان قلب سریع و افزایش سطح نگرانی را افزایش میدهد. برخی از یافتهها حکایت از بروز علایم افسردگی داشت، اما این موارد کمتر از بقیه علایم و ناپایدار بودند. نتایج مشابهی هم برای افزایش بروز احساسات منفی مانند غم و اندوه، نگرانی و استرس مشاهده شد.